Dasprive Business Tooltip

We hebben een Dasprive Tooltip pagina voor eerder individuele tools, op deze pagina vind je Tooltips voor ondernemingen.

Wil je zeker weten dat je van al die Schrems II onzin geen last hebt, of vind je het gewoon belangrijk om Europese tools te gebruiken in plaats van BigTech? Dasprive got you covered.

Dit project is mede mogelijk door onze partners IN2IT en het Data Protection Institute. Ook partner worden? Dat horen we graag natuurlijk, kijk op onze Partner worden pagina voor meer info.

Alternatief voor AWS, Google Cloud, Azure, etc

In deze categorie vind je cloudproviders. Dat varieert van kleinere providers die eerder op consumenten of hele kleine ondernemingen zijn gericht, tot de grote jongens die oprechte concurrenten zijn voor AWS, Azure en Google Cloud. Geen specifieke volgorde.

Upcloud (FIN): Finse cloudprovider. Actief sinds 2012, servers in heel Europa en daarbuiten. Cloud compute, storage, en zelfs software networking zitten in het aanbod.

Combell: Belgische trots, onderdeel van TeamBlue waar ook Flexmail, TransIP en nog diverse andere brands onder vallen. Cloud compute, managed services, simpele webhosting, alles dat een beetje provider moet kunnen bieden.

Nestor.coop: Kleinere aanbieder van mail, opslag, videocommunicatie en zelfs een eigen YouTube alternatief voor videohosting. Van eigen bodem, en voordeel van een kleinere speler is rechtstreeks contact en flexibiliteit.

OVH: Frans van origine, draait al heel lang mee en hoort bij Europa’s grootste hosting providers. Als je op zoek bent naar AWS, Azure, Google cloud alternatieven met zoveel mogelijk features is OVH een goede optie.

Hetzner: wat OVH is voor de Fransen, dat is Hetzner voor de Duitsers. Draait al lang mee en is zeker geen klein alternatief clubje.

Greenhost: kleinere partij en zoals de naam doet vermoeden vooral gericht op een groenere manier van hosting, C02 neutraal. Specifiek gericht op stichtingen of vzw’s en met een duidelijke maatschappelijke insteek.

Alfanet: kleinere Belgische serviceprovider. Doen hun eigen hosting in BE. Interessant voor KMO’s die wel lokaal willen hosten, maar niet teveel zelf aan de knoppen willen zitten.

Scaleway: Minder bekend dan OVH of Hetzner, maar toch ook één van de grote jongens in Europa, eveneens uit Frankrijk. Groot aanbod voor hosting oplossingen en features die ook weer neigen naar de AWS, AZures en Google Clouds van deze wereld.

Bahnhof: Zweedse cloudprovider. Typische diensten zoals Openstack clouds, VPS opties, maar ook wat spannendere dingen zoals Kubernetes clusters en Virtual Desktops.

Orange Website: Laat je niet misleiden door deze website die schreeuwt om terug te mogen gaan naar 2005. Deze Ijslandse provider biedt degelijke hosting met 100% groene energie. Klassieke shared hosting, VPS or dedicated servers beschikbaar.

Fuga Cloud: Uit Nederland. Meer dan alleen hosting met ook hosted GPU power, Kubernetes, load balancing, DNS, oftewel: serieuzere opties voor serieuze apps.

TransIP: Onderdeel van de TeamBlue / Combell familie na de fusie. Bestaan nog als apart merk en met eigen NL datacenters. Klassieker aanbod met shared hosting, VPS en OpenStack.

Stackhero.io: Iets meer plug-and-play: je kiest het soort instance dat je wilt, zij zetten ‘m op. Betekent dat je iets minder zelf kunt (je hebt bijvoorbeeld geen SSH toegang) maar ook minder zorgen. Denk aan eenvoudige opzet van een Mattermost of Nextcloud instance. Europese klanten zitten op Europese servers bij Europese bedrijven.

Alternatieven voor Google Analytics

Piwik Pro: Google Analytics (GA) is de meest bekende naam als het gaat om het verkrijgen van inzicht in bezoekers van je website, webshop of andere online toepassingen. Door GA te gebruiken gooi je echter ook de data van je bezoekers meteen door naar de verzameling van een dataslurpende moloch. Foei! Gelukkig zijn er alternatieven, en Piwik Pro is er één van. Niet gratis, wel goed voor de privacy. Zoek je gratis: zie de volgende op de lijst, Matomo.

Matomo: Google Analytics alternatief, en het broertje van de vorige op de lijst: Piwik Pro. Komen uit dezelfde stal, maar een paar jaar na de geboorte uit elkaar gehaald. Heeft wel een gratis variant! Wat is dan verder het verschil tussen Matomo en Piwik.pro? Daar hebben ze een mooi overzichtje voor gemaakt.

Plausible: Omg, nog een Google Analytics alternatief! Ze bestaan dus heus wel al moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat er wellicht enige features niet aanwezig zijn. Tegelijk heb je ook niet altijd een volledige GA nodig. Simpel, licht gewicht, en open source. Geen cookies, wel data.

Pirsch.io: Vergelijkbaar met Plausible. Open source, geen cookies, wel analytics. Bewaren data in Duitsland bij Hetzner (bekend als EU cloud alternatief bovenin deze lijst). Hebben zelfs een live demo.

Alternatieven voor Sendgrid, Google Analytics, Surveymonkey, etc

Misschien wel de moeilijkste categorie: Silicon Valley heeft iedereen de afgelopen decennia volledig afhankelijk gemaakt van hun tools, maar er zijn alternatieven. We lijsten hier Schrems II proof alternatieven op voor al je mailing, analytics en live-chat behoeften en meer!

Flexmail: mailinglijst beheren voor een nieuwsbrief of direct marketing campagna? Prima, maar laten we dat eens niet doen met Mailchimp of andere Amerikaanse partner. Flexmail doet hetzelfde als Mailchimp, maar dan van Belgische bodem.

Userlike: Ken je die irritante popup op websites met een chatvenster voor “rechtstreeks contact” waar dan toch niemand online is? Wel, die kun je ook in een Europese variant krijgen met Userlike, inclusief voice calls. Gehost en gemaakt in DE.

Trengo: Andere live chat optie, deze keer uit Nederland.

Sendinblue: Alternatief voor Mailchimp én Sendgrid. Met andere woorden, nieuwsbrieven beheren maar ook API’s voor mailings. Helaas, zitten op AWS en Google Cloud.

Mailjet: Frans alternatief voor Sendgrid, met andere woorden wanneer je grote hoeveelheden e-mails moet kunnen sturen zonder er per se mailingslists aan te willen koppelen. Helaas, zitten op Google Cloud.

Emaillabs.io: Pools alternatief voor Sendgrid, data wordt ook opgeslagen in Poolse datacenters. Voor al uw mailbehoeftes zonder Amerikaanse servers.

Listmonk: Voor als je zelf aan de knoppen wilt zitten. Open source, self hosted Mailchimp alternatief.

FriendlyCaptcha: Inderdaad, ook de Google Dienst (re)Captcha is niet veilig van Schrems II, maar onze Duitse vrienden bieden soelaas. Al de features van een Captcha, zonder de transfer van gegevens naar de VS.

Crowdtech: Alternatief voor Surveymonkey van Nederlandse bodem. Je moet wel eerst even contact opnemen om een omgeving op te zetten, geen self service. Wel hosting in Nederlandse datacenters.

Alternatieven voor Cloudflare, Akamei(CDN)

Een CDN begon ooit als een dienst waarbij je plaatjes, video’s en andere zware content op je website kon verspreiden over het Internet. Bezocht iemand uit Azië jouw webshop, dan werd een deel van de website geladen vanuit een Aziatische server in plaats van een Belgische server. Over duizenden bezoekers kan dat flink schelen in laadtijden, en dus ook in webervaring of bestellingen. Door de jaren heen hebben CDN’s nog meer trucjes aan het arsenaal toegevoegd om websites beter te laten draaien en te beschermen. Bekende namen zijn Cloudflare en Akamai, maar dan zit je met een Schrems II probleem. Hieronder vind je Europese alternatieven op Europese infrastructuur.

KeyCDN: Made in CH, wat al een privacystempel op zich is. Bieden alle diensten aan die je mag verwachten van een CDN.

Bunny.net: Een CDN gemaakt in Slovenië. Ja, dat is de EU en ze reageerden nog eens erg snel op onze vragen ook. Alles via EU bedrijven, met technologie die er voor zorgt dat buiten de EU geen persoonsgegevens worden verwerkt.